Γυναικομαστία

Γυναικομαστία είναι η αύξηση του μεγέθους των μαστών στον άνδρα. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα των ανδρών και κυρίως των εφήβων και των παχύσαρκων ασθενών. Η αιτία για κάθε ομάδα ασθενών είναι διαφορετική. 

Η αύξηση του μεγέθους των μαστών στους εφήβους  οφείλεται κυρίως στην καλοήθη διόγκωση του μαζικού αδένα. Στους μεγαλύτερους και κυρίως στους παχύσαρκους ασθενείς το πρόβλημα αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση λιπώδους ιστού. Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική για κάθε περίπτωση. Όταν η γυναικομαστία οφείλεται στη διόγκωση του μαζικού αδένα η θεραπεία είναι η υποδόρια μαστεκτομή. Αυτή γίνεται μέσα από μία μικρή τομή γύρω και κάτω από τη θηλαία άλω σε συνδυασμό με μία λιποαναρρόφηση της γύρω περιοχής. Όταν η γυναικομαστία οφείλεται στη συσσώρευση του λιπώδους ιστού η λύση δίνεται με μία απλή λιποαναρρόφηση. 

Συχνά η γυναικομαστία συνοδεύεται από σημαντική πτώση. Στη περίπτωση  αυτή, επιβάλλεται ανόρθωση του μαστού, αλλά με τεχνική διαφορετική απ' αυτές των γυναικών. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα έχει μία ουλή γύρω από τη θηλή και μία λοξή προς τα κάτω. 

Η επέμβαση της γυναικομαστίας είναι μία απλή επέμβαση η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και εξέρχεται από το νοσοκομείο αυθημερόν λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Μετά την έξοδο του από την κλινική ο ασθενής θα φέρει μία ελαστική επίδεση γύρω από το θώρακα του, την οποία  θα πρέπει να διατηρήσει για 20 ημέρες. Δεν παρατηρούνται ιδιαίτεροι πόνοι μετά την  επέμβαση και τα απλά παυσίπονα είναι αρκετά. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη κιόλας ημέρα ενώ γυμναστική μπορεί να ξεκινήσει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Στην περιοχή του θώρακα εμφανίζονται μώλωπες μετά την επέμβαση, φεύγουν τελείως όμως μετά από 10 ημέρες.

Στους παχύσαρκους ασθενείς συνιστάται ταυτόχρονη αντιμετώπιση της γυναικομαστίας με λιποαναρρόφηση με την όποια χειρουργική επέμβαση αποφασίσουν για την παχυσαρκία τους γιατί προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα μετά την απώλεια των κιλών.