Λιποαναρρόφηση

 


    Η τεχνική αφαίρεσης του τοπικού λίπους με ρύγχος και αρνητική πίεση, ονομάστηκε λιποαναρρόφηση και εφαρμόζεται επιτυχώς τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Είναι άλλωστε η πιο συχνή επέμβαση στη πλαστική χειρουργική. Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στη χειρουργική περιοχή. Στη περιοχή αυτή δεν επιτρέπουμε πλέον συσσώρευση λίπους και επομένως το αποτέλεσμα είναι σταθερό και μόνιμο. Η τεχνική της λιποαναρρόφησης λοιπόν  έρχεται να βελτιώσει και να  ομορφύνει το σχήμα του σώματος και όχι να μειώσει το βάρος του. Οι τομές για την είσοδο του ρύγχους λιποαναρρόφησης είναι λίγα χιλιοστά και σε μικρό χρονικό διάστημα εξαφανίζονται. Οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μπορεί να υποστεί λιποαναρρόφηση, αλλά οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, τα σφυρά, οι γάμπες και η κοιλιά όπως και οι μαστοί στον άνδρα είναι οι πιο συχνές περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται περισσότερο λίπος. Όσο περισσότερο λίπος αφαιρείται τόσο μεγαλύτερη είναι η χαλάρωση. Αντιθέτως, όσο πιο ελαστικό είναι το δέρμα του ασθενούς τόσο μικρότερη είναι η χαλάρωση. Όσο πιο νέος είναι ο ασθενής τόσο ελαστικότερο είναι το δέρμα του και επομένως μικρότερη η χαλάρωση. Έτσι, ο ιδανικότερος ασθενής για λιποαναρρόφηση είναι ένας νέος με τοπικό πάχος, ενώ λιγότερο ιδανικός είναι ο ασθενής μεγάλης ηλικίας με γενικότερο πάχος.

    Η επέμβαση είναι απλή και η διάρκεια της 30 λεπτά έως μια ώρα. Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής φοράει ελαστικό κορσέ τον οποίο τον διατηρεί για ένα μήνα και τον αφαιρεί μόνο για ένα μπάνιο. Ο ασθενής θα εξέλθει από το νοσοκομείο 2 - 3 ώρες αργότερα, αφού η θολή διάθεση της νάρκωσης έχει παρέλθει. Όταν κατά την λιποαναρρόφηση αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα λίπους, είναι πιθανόν να υποχρεώσει το χειρουργό να κρατήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο μια μέρα προκειμένου να συμπληρωθούν ανάλογα υγρά ενδοφλεβίως. Την 4η μέρα ο ασθενής μόνος του αφαιρεί τον κορσέ και τις γάζες για ένα ντους, στεγνώνεται, φορά ξανά τον κορσέ και επισκέπτεται το γιατρό για την πρώτη εκτίμηση. Την 7η μέρα αφαιρούνται τα ράμματα.

    Ο ασθενής αμέσως μετά το χειρουργείο, παρουσιάζει έντονες μελανιές στα σημεία της λιποαναρρόφησης, και ένα αίσθημα καύσου. Πόνος έντονος, που θα αναγκάσει τον ασθενή να πάρει παυσίπονα για τις πρώτες μέρες, σπάνια υπάρχει. Οι μελανιές από την 7η μέρα αρχίζουν να εξασθενούν, για να εξαφανιστούν την 20η - 25η μέρα. Γυμναστική μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη 10η μέρα.. Πρόγραμμα ειδικού μασάζ, ίσως θα πρέπει να είναι ο κανόνας, 20 μέρες μετά την επέμβαση. Το πρόγραμμα διαρκεί 6 εβδομάδες δύο φορές εβδομαδιαίως με ειδικά μηχανήματα και φαίνεται ότι συμβάλει σημαντικά και αποτελεσματικά στην μείωση της κυτταρίτιδας.

    Τελευταία εφαρμόζονται νέες μέθοδοι υποβοηθούμενης λιποαναρρόφησης με ραδιοσυχνότητες και με laser που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση ώστε να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

    Η λιποαναρρόφηση πρέπει να γίνεται με γενική αναισθησία και δεν περιέχει κινδύνους για τους οποίους συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραπληροφορούν. Μελέτες εκατομμυρίων λιποαναρροφήσεων ανά τον κόσμο παρουσίασαν πολύ μικρή νοσηρότητα και μηδαμινή θνητότητα από την επέμβαση, με την προϋπόθεση ότι αυτές έγιναν από υπεύθυνους πλαστικούς χειρουργούς σε χειρουργικό οργανωμένο χώρο.  

    Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί με τη μεταφορά αυτόλογου λίπους σε άλλα σημεία του ασθενούς για τα οποία υπάρχει ένδειξη τοποθέτησης του (λιπογλυπτική).