Βλεφαροπλαστική

     Σκοπός της βλεφαροπλαστικής είναι να λύσει το πρόβλημα της χαλάρωσης των βλεφάρων και να αφαιρέσει τις σακούλες που σχηματίζονται στα κάτω βλέφαρα δίνοντας έτσι ένα πιο νεανικό τόνο στην όψη και το βλέμμα. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να αποτελεί από μόνη της μια επέμβαση του προσώπου ή μπορεί να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης επέμβασης (face lift). Μπορεί ακόμα κυρίως στις γυναίκες να συνδυαστεί με κροταφικό lift με το οποίο επιτυγχάνουμε ανύψωση των φρυδιών και συγχρόνως απαλύνουμε τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας. Η ανάγκη για βλεφαροπλαστική δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από τα προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν στα βλέφαρα. Έτσι σακούλες μπορεί να υπάρχουν και σε νεαρή ηλικία, που πιθανόν να υπαγορεύσουν την ανάγκη βλεφαροπλαστικής. Με τη βλεφαροπλαστική οι σακούλες αφαιρούνται οριστικά, ενώ η χαλάρωση των βλεφάρων συνεχίζεται και μετά τη βλεφαροπλαστική με πιο αργό όμως ρυθμό.

    Οι τομές στη βλεφαροπλαστική για το μεν άνω βλέφαρο βρίσκονται εντός της βλεφαρικής πτυχής, για το δε κάτω βλέφαρο στα όρια της σειράς των κάτω βλεφαρίδων. Οι τομές στο κροταφικό lift γίνονται μέσα στο τριχωτό της κεφαλής.  Οι τομές αυτές ποτέ δεν αφήνουν ουλή και εξαφανίζονται σύντομα σε χρόνο διαφορετικό από ασθενή σε ασθενή.

    Η βλεφαροπλαστική γίνεται με μέθη. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά. Για την επέμβαση αυτή δεν απαιτείται νοσηλεία. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο έχοντας κάποιες κολλητικές ταινίες στις τομές. Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά το χειρουργείο θα υπάρχει οίδημα και κάποιες μελανιές στο πρόσωπο, συμπτώματα που υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες. Κατά την έξοδο του θα λάβει φαρμακευτικές οδηγίες που αφορούν αντιβιοτική αγωγή και κάποιο κολλύριο. Πόνος δεν αναφέρεται από τους ασθενής αν και τυχόν ενοχλήσεις κυρίως λόγω του κροταφικού lift υφίονται με απλά παυσίπονα. Τα ράμματα αφαιρούνται την 4η μέρα μετά το χειρουργείο όπως και οι αυτοκόλλητες ταινίες. Στην περίπτωση του κροταφικού lift τα ράμματα της περιοχής αφαιρούνται τη 10η μέρα. Σημαντικό στην επέμβαση αυτή είναι η αποφυγή στην ηλιακή έκθεση και η χρήση γυαλιών ηλίου