Κοιλιοπλαστική


    
Σημαντικά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα μετά από μεγάλες απώλειες βάρους παρουσιάζονται σε άντρες και γυναίκες καθώς και  μετά από εγκυμοσύνες. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι χαλάρωση των μυϊκών κοιλιακών τοιχωμάτων, ραγάδες, περίσσια δέρματος στην υποομφάλια περιοχή , παρατρίμματα σε κρεμάμενη κοιλία, πόνοι στην σπονδυλική στήλη καθώς και άγχος για την εμφάνιση και το ντύσιμο. Τα προβλήματα αυτά συχνά υποχρεώνουν τον ασθενή να προσφύγει σε πλαστικό χειρουργό.

    Ως τεχνική η κοιλιοπλαστική είναι απλή και το αποτέλεσμα άριστο αν ο σχεδιασμός γίνει σωστά. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία.  Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου δύο ώρες. Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά την έξοδό του από το χειρουργείο θα παραμείνει στην κλινική για μια ημέρα.

    Η τεχνική της κοιλιοπλαστικής περιλαμβάνει οριζόντια τομή πάνω από το εφήβαιο, παρασκευή του δερματικού κρημνού πάνω από την περιτονία των μυών μέχρι το πλευρικό τόξο διατηρώντας τον ομφαλό στα κοιλιακά τοιχώματα και αποχωρίζοντας τον από το δέρμα. Διπλώνονται και συρράπτονται οι περιτονίες των μυών μεταξύ τους. Η περίσσια δέρματος αφαιρείται και ο ομφαλός συρράπτεται στην κατάλληλη θέση. Μετά το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής οδηγείται στο κρεβάτι του όπου και θα παραμείνει κλινήρης με τα πόδια μαζεμένα στην κοιλιά. Θα φέρει 2 παροχετεύσεις (σωληνάκια), καθώς και ουροκαθετήρα και ορό. Η τομή είναι τόσο χαμηλά που άνετα κρύβεται  στο εσώρουχο ή στο μαγιό.

    Το πρωί της επόμενης ημέρας  γίνεται αλλαγή του χειρουργικού τραύματος και αφαιρείται ο ουροκαθετήρας  και ο ορός. Ο ασθενής φοράει έναν κορσέ και κινητοποιείται από το κρεβάτι του. Αφού έχει κινητοποιηθεί μπορεί πλέον να εξέλθει της κλινικής.  Ο ασθενής εξέρχεται με φαρμακευτικές οδηγίες για αντιβίωση και παυσίπονα, φορώντας τον κορσέ για έναν μήνα  και φέροντας τις παροχετεύσεις.

    Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι ήπιοι και υφίονται με απλά παυσίπονα. Την τέταρτη ημέρα ο ασθενής επισκέπτεται τον ιατρό και αφαιρούνται οι παροχετεύσεις. Επιστρέφοντας στο σπίτι του μπορεί πλέον να κάνει μπάνιο κάνοντας αλλαγή στις γάζες του μόνος του. Τα ράμματα αφαιρούνται την 7η ημέρα. Την ίδια ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, δεν του επιτρέπεται όμως να σηκώνει βάρη και η έντονη γυμναστική για έναν μήνα.

    Μικρή νέκρωση στην μέση του τραύματος μπορεί να συμβεί σε βαρείς καπνιστές ή σε κοιλιές που έχουν  υποστεί στο παρελθόν τομές πάνω από τον ομφαλό. Αυτό καθυστερεί την επούλωση και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή με αλλαγές για μερικές ημέρες. Υπερτροφική ουλή μπορεί να παρουσιαστεί στην χαμηλή τομή λόγω τάσης, όμως διορθώνεται αργότερα από τον χειρουργό με τοπική αναισθησία. Αιμωδία ή διάχυτους ελαφρούς πόνους στο δέρμα, μπορεί ο ασθενής να νιώθει για αρκετό διάστημα. Αυτό που μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα στις μεγάλες κοιλιές είναι η μετεγχειρητική συλλογή υγρού στη κοιλία (seroma), το οποίο μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή για λίγες μέρες έως και 2 εβδομάδες και αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα με παρακέντηση της κοιλιάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα αποτελέσματα του χειρουργείου είναι εμφανή αμέσως μετά την επέμβαση, το τελικό αποτέλεσμα το έχουμε μετά από 3 μήνες και είναι από πολύ καλό έως και άριστο.