Μείωση Μαστού

   

     Ένα μεγάλο αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα των γυναικών είναι η μεγαλομαστία ή  γιγαντομαστία. Γυναίκες με μεγάλη μάζα μαστού αντιμετωπίζουν συχνά αρκετά σοβαρά προβλήματα, όπου μερικά από αυτά  είναι : παθήσεις σπονδυλικής στήλης, ινοκυστική μαστοπάθεια, παρατρίμματα  στην υπομάστιο πτυχή.

    Η λύση στο πρόβλημα της μεγαλομαστίας – γιγαντομαστίας είναι η χειρουργική επέμβαση. Ο πλαστικός χειρουργός δίνει τη λύση στο πρόβλημα αυτό εφαρμόζοντας μείωση των μαστών χωρίς να χάνουν αυτοί τη λειτουργικότητα τους. Μετά την επέμβαση η ασθενής αποκτά μαστούς μικρότερους σε μέγεθος ανάλογους πάντα των προτιμήσεων της ασθενούς και της σωματικής της κατανομής, καλοσχηματισμένους διατηρώντας πάντα την αισθητικότητα και λειτουργικότητα τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με την μείωση των μαστών επιτυγχάνεται και ταυτόχρονη ανόρθωση τους.

    Η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται ευρέως είναι η “inferior pedicle”  γνωστή στον κόσμο και σαν ¨άγκυρα¨ αφού με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνονται οι παραπάνω στόχοι. Η ομάδα μας εφαρμόζει μια μέθοδο με σκοπό το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (λιγότερες ουλές), διατηρώντας ταυτόχρονα την αισθητικότητα και τη λειτουργικότητα των μαστών. Η μέθοδος αυτή είναι μια τροποποίηση της “inferior pedicle” και η ουλή που αφήνει είναι γύρο από τη θηλή και μια κάθετη λοξή προς το έξω τμήμα του μαστού. Στην πράξη η μέθοδος αυτή καταργεί το τμήμα της ουλής προς το ντεκολτέ που αφήνει η άγκυρα, σημαντικό διότι δεν επιφέρει κανένα περιορισμό στο ντύσιμο.

    Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία. Η ασθενής μπορεί να εξέλθει την ίδια μέρα από την κλινική, δεν απαιτείται νοσηλεία δηλαδή. Η ασθενής εξέρχεται δεμένη με επιδέσμους γύρο από το στήθος όπου αφαιρούνται στην πρώτη αλλαγή. Η μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ ομαλή, χωρίς ιδιαίτερους πόνους, τυχών ενοχλήσεις υφίονται με απλά παυσίπονα. Η πρώτη αλλαγή γίνεται τη 2η μέρα μετά το χειρουργείο όπου αφαιρούνται οι ελαστικοί επίδεσμοι και η ασθενής φοράει το ειδικό στηθόδεσμο που πρέπει να έχει προμηθευτεί. Από την επόμενη κιόλας μέρα η ασθενής μπορεί να κάνει αλλαγές από μόνη της αλλάζοντας τις γάζες που έχει, αλλά και να κάνει μπάνιο. Τα ράμματα αφαιρούνται την 6η μέρα περίπου. Γυμναστική μπορεί να ξεκινήσει μετά από 20 μέρες περίπου από το χειρουργείο, ενώ μπορεί να επιστρέψει σε εργασία γραφείου λίγες μέρες μετά την επέμβαση